Унгария потвърди, че ще присъства на срещата на върха за Украйна

...
Унгария потвърди, че ще присъства на срещата на върха за Украйна
Коментари Харесай

Унгария ще участва в мирната среща за Украйна в Швейцария

Унгария удостовери, че ще участва на срещата на върха за Украйна в Швейцария, оповестява " Ройтерс ".

Тя е взела това решение въпреки близостта си с Русия, която не е поканена на конференцията.

Унгария е член на Европейския съюз и НАТО, само че все пак остро разкритикува западните наказания против Русия, наложени ѝ след нейното навлизане в Украйна. Премиерът Виктор Орбан поддържа топли връзки с Москва, което провокира неодобрение и от двете страни на Атлантическия океан.

" Унгария ще бъде показана на конференцията на равнище външен министър ", разгласи унгарският първи посланик Петер Сиярто на стопански конгрес в Санкт Петербург.

Срещата има за цел да построи необятна интернационална поддръжка за формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски, която включва цялостното евакуиране на съветските войски от Украйна. Русия отхвърли самодейността като загуба на време.

Унгария отхвърли да предостави военна помощ за Украйна. Освен това тя блокира ограничения на равнище Европейски Съюз, които възлизат на към 6,5 милиарда евро военна помощ за Киев за битката му против съветските сили.

Будапеща от дълго време подлага на критика Киев за рестриктивните мерки на правата на етническите унгарци в Украйна, изключително във връзка с учебното образование на роден език. Тя употребява този въпрос, с цел да се опълчи на започването на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз предходната година.

Междувременно, до момента в който страните в Западна Европа поставиха съществени старания да се откажат от съветския газ, Унгария получава 4,5 милиарда кубически метра синьо гориво годишно от Русия съгласно 15-годишно съглашение, подписано през 2021 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР